14-04-2022

Zo creer je dorpse variatie

Richard van Tiggele van Venster Architekten maakte het ontwerp van Zuyderkroon. Zijn architectenbureau heeft geen specifieke signatuur, maar het team is wel heel sterk in het vertalen van de locatie en de wensen vanuit een stedenbouwkundig plan, naar een treffend ontwerp.

In dit geval lag er de uitgesproken wens Zuyderkroon een dorpse, landelijke sfeer mee te geven. Afwisseling is daarin essentieel, maar dan wel zonder het eenduidige gevoel te verliezen. Wie nu de beelden bekijkt, ziet dat Richard erin geslaagd is bijna elke woning een eigen gezicht te geven. Hij neemt je mee in zijn verhaal.

Ieder huis een eigen gezicht
“De positie van de huizen lag vast. Aan mij de vraag om hier gezicht aan te geven. Dat deed ik met plezier. Fase 1 van Zuyderkroon ligt op een heel aantrekkelijke plek. Veelal kijken de bewoners uit op het groen en de tuinen zijn ook afgezoomd met groene hagen. Met verschillende kleuren gevelsteen in de gevel heb ik al veel diversiteit kunnen creëren. Daarbij heb ik afwisselend traditionele ontwerpelementen toegepast en daarmee elke woning een eigen gezicht gegeven. Waar de ene woning een erker heeft, wordt de ander gesierd door een luifel boven de voordeur, een grote overstek en/of luiken. Ook zijn er woningen met openslaande deuren aan de voorzijde en de woningen met tuitgevel hebben een bijzondere makelaar in de nok van de tuitgevel.”

Laat je verrassen
Als je straks door de wijk loopt, word je verrast, doordat op zichtlocaties een bijzondere woning of een woning met opvallende details staat. Deze eyecatchers zorgen voor herkenning en dat maakt dat je je sneller thuis voelt én dat kinderen gemakkelijk hun weg kunnen vinden. Ook door de prachtige details in het metselwerk is er elke keer wat nieuws te zien. Richard: “Op sommige plaatsen heb ik hoge rollagen boven de ramen of sierstenen naast de kozijnen ontworpen, vaak is de voordeur geaccentueerd en de witte woningen zijn voorzien van spekbanden. Alles bij elkaar levert dit het gewenste dorpse beeld.”

De toekomst
“Het lijkt me leuk om hier straks een rondje te lopen en te zien hoe mensen genieten van hun woning. Dat ze trots zijn op de plek waar ze wonen. Ik krijg altijd een blij gevoel als ik na een paar jaar terugkom op de plek en ik zie dat het groen in de voor- en achtertuinen flink gegroeid is en het ontwerp decor is geworden van het leven van de mensen die er wonen.”